Wij bij Top Dutch Solar Racing richten ons vooral op het verduurzamen van de energie- en transportsector. Fossiele brandstoffen spelen immers een cruciale rol in de klimaatverandering en vervuilen onze planeet. Echter is de kledingindustrie ook vervuilend en het heeft daarom onze aandacht nodig. De productie van één t-shirt verbruikt bijvoorbeeld 4.000 liters water en maar 3% van alle kleren wordt wereldwijd gerecycled. Door ‘fast fashion’ worden elk seizoen extreme hoeveelheden kleding van lage kwaliteit geproduceerd. Daarnaast worden werknemers in ontwikkelingslanden geëxploiteerd en in gevaar gebracht om de kleren zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren en te verkopen. Als wij als team duurzaamheid écht willen promoten, kunnen we ons logo dus niet op een willekeurig groen t-shirt printen zonder te weten waar het vandaan komt en wie het gemaakt heeft. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Schijvens Corporate Fashion. Het Brabantse bedrijf produceert circulaire kleding van gerecycled materiaal. Als je nieuwsgierig bent hoe ze dat doen en waarom het zo belangrijk is, lees dan verder!
Circulaire kleding
Normaalgesproken wordt elk kledingstuk van nieuwe grondstoffen geproduceerd en na gebruik gewoon weggegooid. Dit leidt tot 200 miljoen kilo’s kleren die elk jaar in Nederland in de restafval belanden. Dat is erg jammer want alleen omdat een kledingstuk niet meer gedragen kan worden, betekent dat niet dat de materialen waardeloos zijn. Schijvens weet dit ook, daarom maken zij hun kleren van 100% gerecycled materialen. Alle t-shirts, polo’s en truien bestaan uit 50% gerecycled katoen en 50% gerecycled PET-flessen. Zo heeft Schijvens niet alleen een oplossing gevonden voor het overmatige kledingafval, maar ook voor plasticafval! Nadat de kleren het einde van hun levensduur bereikt hebben, neemt Schijvens ze weer terug om ze wederom te recyclen – en zo gaat het maar door!
Van plastic fles naar modieuze kleding
Misschien vraag je je nu af “Hoe maak je t-shirts van plastic flessen?”. Het antwoord is helemaal niet zo ingewikkeld. Eerst worden de oude kleren en plastic flessen in kleine stukjes gescheurd. De PET-stukjes worden vervolgens ingesmolten zodat granulaat ontstaat. Als je dit granulaat verwarmd, kun je er vezels van trekken, hetzelfde gebeurt trouwens met de katoenen stukjes. De polyester en katoenen vezels worden gecombineerd om er lont en uiteindelijk garen van te maken. Dit gerecycled garen wordt gebruikt om t-shirts, polo’s, truien en broeken te maken.
Dit hele productieproces kun je drie of vier keer herhalen. Met elke keer verdwijnen de katoenvezels meer totdat er uiteindelijk niks meer van over is. PET kan echter oneindelijk vaak hergebruikt worden! Hoewel dus niet alle materialen volledig circulair ingezet kunnen worden, bespaart dit proces 99% water consumptie, 40% energieverbruik en 40% CO2 uitstoot in vergelijking met het conventionele productieproces.
Voor het milieu én voor de mensen
Het is duidelijk dat een circulaire economie belangrijk is om onze planeet te beschermen voor vervuiling en exploitatie van bronnen. Maar hoe zit het met de werknemers in kledingfabrieken in het Midden en Verre Oosten? Het is bekend dat kleren in ontwikkelingslanden vaak onder zware werkomstandigheden geproduceerd worden en de werknemers niet genoeg betaald krijgen om een normaal leven te kunnen leiden. De fabriek waar Schijvens haar kleren produceert, ligt in Turkije. Schijvens wil dat haar werknemers een goed leven kunnen hebben in plaats van geld te besparen op productiekosten. Het salaris houdt daarom rekening met de kosten voor huisvesting, levensmiddelen, opleiding, gezondheidszorg, kleding, vervoer en spaargeld. Dit betekent ook dat Schijvens vooraf berekent hoeveel een kledingstuk moet kosten zodat de levenskosten van de werknemers gedekt zijn. Om zeker ervan te zijn dat het salaris altijd up to date is, heeft Schijvens het Living Wage tool ontwikkeld waarvoor het bedrijf de Fair Wear Foundation Best Practice Award ontvangen heeft.
Met Schijvens Corporate Fashion als onze nieuwe partner zijn we niet alleen het meest fashionable solar team, maar we verbreden ook onze horizon omtrent duurzaamheid!