Sustainable and Dutch! 100% circulaire kleding voor de medewerkers van DutchDubai

Sustainable and Dutch! 100% circulaire kleding voor de medewerkers van DutchDubai

14 januari 2022

Bij Schijvens Corporate Fashion hebben we de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft in 2020 geresulteerd in het winnen van de Circular Award van het Versnellingshuis van het Ministerie van I&W. Als koploper op het gebied van duurzaamheid vinden we het dan ook onze taak om anderen met ons verhaal te inspireren. Dit heeft tot de samenwerking met DutchDubai geleid. Met onze circulaire kleding hopen wij het goede voorbeeld te geven en hiermee andere landen te inspireren duurzamer te worden. Als we een duurzame en gezonde planeet willen behouden, moeten we dit samen doen. Met een circulair T-shirt bespaar je al ruim 2000 liter water ten opzichte van een normaal T-shirt. Deze waterbesparing vonden wij een mooie koppeling naar de innovatie van het Nederlands paviljoen. Vandaar dat wij dit mooie duurzame initiatief op de Dubai Expo sponsoren.

De collectie

Onze stylisten hebben bij het ontwerpen van de collectie van DutchDubai de echte werkkleding omgezet naar een eigentijds beeld. De denim kleding geeft een stoere uitstraling en is afgewerkt met subtiele accenten. Zo zijn de logo kleuren terug te vinden in de stiksels en worden de denim outfits van de dames mooi afgewerkt met een oranje en denim riem. Zelfs de slogan van het Nederlands paviljoen staat op de schoenen. Door het gebruik van denim voor de kleding hebben we een minimalistische uitstraling weten te creëren die goed aansluit bij het ontwerp van het paviljoen.

Milieu en sociaal duurzaam geproduceerd

De collectie die wij voor de medewerkers van DutchDubai hebben ontworpen en geproduceerd is volledig circulair. Dit betekent dat het garen wat gebruikt is voor de kleding gemaakt is van 50% gerecycled textiel (oude kleding van onze klanten gemengd met snijafval) en 50% gerecycled PET polyester (petflesjes, visnetten en oude sportkleding). In dit proces worden geen nieuwe grondstoffen meer gebruikt. Het gebruik van nieuwe grondstoffen heeft namelijk nog steeds een veel te grote impact. Als de kleding is afgedragen gebruiken deze weer als nieuwe grondstof voor andere circulaire kleding, dit is wat de collectie volledig circulair maakt.

Naast dat de kleding volledig milieu duurzaam is geproduceerd, is deze ook sociaal duurzaam geproduceerd. Bij Schijvens Corporate Fashion werken wij namelijk al sinds 2010 samen met Fair Wear Foundation. Fair Wear Foundation controleert 100% van onze fabrieken. Hier hebben wij afgelopen jaar een score gehaald van 96 van de 100 punten. Dit betekent dat wij in de categorie Leader vallen, de hoogst haalbare categorie binnen Fair Wear Foundation. De kleding is gemaakt in Turkije bij onze eigen fabriek UFS. Wij werken nauw samen met onze collega’s daar en betalen hier ook een leefbaar loon. Dit houdt in dat de medewerkers niet langer het minimumloon betaald krijgen, maar een hoger loon krijgen wat zeker voldoende is voor de basisbehoeftes. Dit nieuwe vastgestelde loon omvat o.a. voeding, huur, gezondheidszorg, scholing, kleding, vervoer en spaargeld.

Recycling

Wanneer de Expo is afgelopen wordt de kleding teruggebracht naar Schijvens. In Turkije wordt de kleding vervolgens gerecycled en gebruikt als grondstof voor nieuwe circulaire artikelen. Met dit proces besparen we meer dan 90% water, besparen we op zijn minst 36% energie en besparen we ook nog eens minstens 20% CO2 uitstoot.