Schijvens opnieuw leader bij Fair Wear Foundation

Schijvens opnieuw leader bij Fair Wear Foundation

18 februari 2020

Schijvens wordt jaarlijks vanuit Fair Wear Foundation beoordeeld op haar prestaties met betrekking tot de sociale arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken waar Schijvens mee samenwerkt.

Dit jaar heeft Schijvens wederom een score van maar liefst 86 punten behaald, waar wij erg trots op zijn! Hiermee behouden wij onze status als leader, de hoogst haalbare categorie binnen FWF. 100% van de fabrieken waar Schijvens produceert staat onder controle van deze organisatie.

Dat we voor het tweede jaar op rij een score van 86 punten hebben behaald betekent niet dat wij geen verbeteringen hebben doorgevoerd. FWF geeft aan dat wij grote vooruitgang hebben geboekt. Echter is de puntentelling wat strenger worden. Wij hebben onder andere deze status behaald door onze inzet voor de implementatie van leefbaar loon in zowel Turkije als Pakistan. En daarnaast door onze stabiele en kleine groep van leveranciers, waarvan alle productielocaties zijn geaudit en er continue gewerkt wordt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

In 2017 hebben wij ons eerste project afgerond in onze eigen fabriek in Turkije. Sindsdien krijgen alle werknemers daar een leefbaar loon. Dit loon wordt jaarlijks opnieuw bekeken. Begin van 2019 zijn de lonen in de fabriek wederom verhoogd naar verhouding met wettelijke loonstijgingen. Afgelopen jaar hebben we ons leefbaar loon project in Pakistan afgerond, in samenwerking met Zeeman. Hierdoor hebben we ervoor kunnen zorgen dat de hele fabriek is omgezet naar een leefbaar loon. Zowel in Turkije als in Pakistan hebben wij ook de werknemers van de fabriek betrokken bij dit proces en het vaststellen van de hoogte van het leefbaar loon. Vervolgens is berekend hoeveel de prijs omhoog moet, zodat er een leefbaar loon in verwerkt is. In de kledingindustrie komt het helaas nog vele voor dat alleen een minimumloon betaald wordt, wat in de meeste productielanden niet voldoende is om van te leven. Wij zijn blij dat we deze stappen hebben gezet, en gaat dit natuurlijk weer verder uitrollen naar onze andere fabrieken.

Alle aandachtspunten en ontwikkelingen worden jaarlijks openlijk besproken met alle leveranciers tijdens onze jaarlijkse supplier meeting, die afgelopen jaar op ons kantoor in Nederland heeft plaatsgevonden. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren, en het is goed om te zien dat dit elk jaar weer goed ontvangen wordt. Afgelopen jaar hebben we de leveranciers en klanten samengebracht tijdens een ‘Meet & Greet’, wat ook een groot succes was!

Wij zullen ons dit jaar focussen op uitrol van het leefbaar loon project naar een nieuwe fabriek, het terugdringen van overuren en training van management en werknemers in de fabrieken.

Bekijk de volledige brand performance check hier