Retourlogistiek

Oude kleding als grondstof voor je nieuwe kleding

Werken met een goed gevoel zit óók in de kleding die je draagt!

Retourlogistiek

Om circulair te kunnen zijn, is het natuurlijk een must om de keten gesloten te houden. Daarvoor is het van groot belang om de uitgeleverde producten, na gebruik, ook weer in te nemen. Deze ‘retourlogistiek’ organiseert Schijvens Corporate Fashion op een innovatieve wijze, samen met haar partners PostNL en Dobbi. 

Recycle Teller

Sinds 2017 produceren wij circulaire bedrijfskleding. Dit betekent dat wij de oude bedrijfskleding bij de klant ophalen en deze gebruiken voor de productie van de nieuwe circulaire bedrijfskleding. Zie hiernaast in onze recycle teller de stand van zaken op dit moment.

Ingezameld bij de klant

1

0

1

4

5

8

3

Uitgeleverd in gerecycled

3

1

1

9

2

0

9

In productie gerecycled

5

3

3

5

3

3

R-ladder

Bij Schijvens Corporate Fashion zamelen we afgedragen kleding in. Dit doen wij NIET om de kleding als laagwaardig product te hergebruiken of recyclen, maar om het weer als een hoogwaardig product terug de keten in te brengen. Hiervoor is de R-ladder, die ook door de overheid wordt gehanteerd, als leidraad genomen. De klant kan namelijk via een geheel innovatief portaal kiezen tussen verschillende opties die in relatie staan met de R-strategieën:

RE-USE

Het artikel laten reinigen bij onze partner Dobbi en opnieuw gebruiken door uw medewerker.

RE-COVER

Reinigen en terug de voorraad in, wanneer uw medewerker bijvoorbeeld uit dienst is.

RE-PAIR

Wanneer het artikel kapot is kan deze ter reparatie naar Schijvens Corporate Fashion worden gestuurd.

RE-FUSE

Afzien van gebruik en terugsturen, wanneer u bijvoorbeeld verkeerd besteld heeft.


RE-CLAIM

U heeft een klacht over het artikel. U kunt het artikel gewassen naar Schijvens Corporate Fashion sturen.

RE-CYCLE-
D
OOS

Het artikel is echt volledig afgedragen en kan worden gerecycled.

RE-CYCLE-
R
OLCONTAINER

Het artikel is echt volledig afgedragen en kan worden gerecycled.

Retourprocedure

De klant verzamelt de kleding in dozen of rolcontainers, afhankelijk van de locatiegrootte. Vervolgens kan de klant gemakkelijk via de Schijvens portal een ophaalopdracht doorgeven. De kleding wordt dan opgehaald door PostNL en afhankelijk van de R-keuze naar Dobbi gebracht (ter reiniging) of naar Schijvens gebracht (ter reparatie, restock of recycling). 

Besparingen

Je oude bedrijfskleding als grondstof voor nieuwe kleding bespaart vervuiling en verspilling: zo’n 96% waterverbruik, 36% energieverbruik en 20% CO2-uitstoot. Werken met een goed gevoel zit óók in de kleding die je draagt!

96%
water

20%
CO2

35%
energy

Recycling

De afgedragen kleding verzamelen wij in ons eigen distributiecentrum in Bladel. Daar wordt de kleding gesorteerd, geteld, verbaald en geregistreerd. De kledingbalen worden via zeetransport naar de recyclefabriek in Turkije vervoerd, waar het geshredderd en vervezeld wordt. Deze textielvezels mengen we met vezels uit gerecyclede polyester om het garen sterk genoeg te maken. Vervolgens worden hiervan nieuwe garens gesponnen die wij gebruiken om doeken van te breien en weven en vervolgens bedrijfskleding van te maken.

Hoe komt de kleding voorbij de douane?

Wij hebben samen met onze recyclepartner Gama een machine ontworpen en gebouwd die de kleding via een lopende band met een mes bewerkt en vervolgens perst in een baal. Op die manier voldoen wij aan de Turkse regelgeving voor import. Aan de andere kant heeft onze recyclepartner Gama een speciale vergunning waarmee zij toestemming hebben om onze kleding te importeren. Zodoende hebben wij al meer dan 200.000 kilogram aan afgedragen kleding naar de recyclefabriek vervoerd.