Eerlijke
productie

Goed voor mens en milieu

Schijvens Corporate Fashion is lid van Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een Nederlands multi-sta­keholder initiatief met vertegenwoordiging van branche- en werknemersorganisaties en NGO’s. Fair Wear zet zich in voor betere werkomstandighe­den in textielfabrieken van aangesloten bedrijven. Bedrijven die zijn aangesloten bij Fair Wear willen deze omstandigheden verbeteren met behulp van een werkplan, audits in fabrieken, een actieplan en een sociaal jaarverslag. 

De acht punten in de arbeidswetgeving van Fair Wear zijn leefbaar loon, geen kinderarbeid, een gezonde werkomgeving, geen buitensporige werktijden, geen discriminatie, een officieel contract, geen dwangarbeid en vak­bondsvrijheid. Schijvens Corporate Fashion is lid van Fair Wear Foundation en behoort tot de catego­rie Leader.

Leader

100% van onze fabrieken wordt gecontroleerd door Fair Wear Foundation. Hierbij hebben wij een score van 88 op 100 punten. Dit betekent dat we in de categorie leader vallen, de hoogst haalbare categorie binnen Fair Wear Foundation.

Empowering women​

Bij Schijvens zijn we druk bezig om te kijken hoe we aan women empowerment kunnen werken in de fabrieken. Zo zijn we vorig jaar gestart met een introductie training en we zijn nu aan het kijken hoe we mogelijkheden voor ambitieuze vrouwen kunnen realiseren in de fabrieken in bijvoorbeeld leidinggevende functies. Ook zijn we dit jaar gestart met een project om vrouwen zonder werk naast een baan ook training te gaan geven in geld- en rechtenbeheer, family planning en taalontwikkeling. In Pakistan is het verschil tussen vrouw en man helaas nog erg groot en daar willen wij iets aan doen!

Brand Performance Check

Schijvens Corporate Fashion wordt jaarlijks vanuit Fair Wear Foundation beoordeeld op haar prestaties met betrekking tot de sociale arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken waar zij mee samenwerkt. De resultaten zijn te lezen in onze Brand Performance Check. Op fairwear.org zijn de brand performance checks van alle aangesloten merken openbaar te vinden.

Leefbaar loon

In de kledingindustrie worden werknemers meestal betaald onder het leefloon, wat dus niet voldoende is voor de basisbehoeften. Om toch nog genoeg te verdienen, wordt er vaak overgewerkt. En een te laag salaris kan zelfs kinderarbeid in de hand werken. Bij Schijvens Corporate Fashion vinden wij dat het basisloon voldoende moet zijn om de kost te verdienen. Dit nieuwe vastgestelde loon omvat voeding, huur, gezondheidszorg, scholing, kleding, vervoer en spaargeld. 

Daarnaast is ook onderzocht wat een kledingstuk precies moet kosten, om er zeker van te zijn dat hierin een leefbaar loon is verwerkt. Schijvens Corporate Fashion onderzoekt steeds of de kostprijs voldoende is om een leefbaar loon te betalen. Zo ja, dan bekijken we met Fair Wear Foundation of de fabriek ook daadwerkelijk leefbaar loon uitbetaalt aan de medewerkers. Zo niet, dan verhogen we de kostprijs zodanig dat er wel een leefbaar loon kan worden betaald. Bij Schijvens hebben we inmiddels de helft van onze productie naar een leefbaar loon gezet. Dit jaar werken we aan nog eens 25% en volgend jaar willen we de laatste gap sluiten.

Sustainability Report

Duurzaamheid is verweven in Schijvens’ DNA. Het is voor ons erg belangrijk dat onze kleding onder goede werkomstandigheden en op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze wordt gemaakt. Naast het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel, zijn wij onder andere aangesloten bij organisaties die ons helpen bij het monitoren van onze productielocaties, zoals Fair Wear Foundation. Lees meer hierover in ons Sustainability Report.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met info@schijvens.nl

Best Practice Award

In 2017 hebben wij onze Living Wage tool ontwikkeld. Sindsdien krijgen de werknemers in onze fabriek in Turkije een Leefbaar Loon. Dit project is beloond door Fair Wear Foundation met de Best Practice Award. De Best Practice Award is een award die jaarlijks door Fair Wear Foundation wordt uitgereikt.

Schijvens heeft bewezen dat het mogelijk is om leefbaar loon te betalen in haar eigen fabriek UFS in Turkije en dat is beloond met de award. De tool is vervolgens ook uitgerold naar MYM, onze belangrijkste fabriek in Pakistan. Afgelopen jaar is dit verder uitgerold naar de fabriek Nantong Zhuohui Clothing in China en Nature’s Grace International in India.

Video Best Practice Turkije

Benieuwd hoe dit proces is verlopen en hoe de fabrieksmedewerkers dit zelf hebben ervaren?

Code of Conduct

Voor Schijvens Corporate fashion zijn de werkomstandigheden waarin onze bedrijfskleding wordt gemaakt ontzettend belangrijk. Om dit goed te kunnen waarborgen hebben we voor al onze productie partners de Code of Conduct opgesteld.