Blog

Blijf op de hoogte

Bekijk hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen bij Schijvens Corporate Fashion

Blog Filters

Hoe Schijvens werkt aan eerlijke en transparante ketens – MVO Nederland

Ketenverantwoordelijkheid. Voor veel textielbedrijven met productie over de grens is het een grote uitdaging, hoe pak je dit aan en neem je als bedrijf de verantwoordelijkheid voor je product, zonder alles af te schuiven op je internationale leveranciers? Wij vroegen het aan Jeske van Korven en Trix van Halder, beide verantwoordelijk voor CSR bij Schijvens Corporate Fashion.

Familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion, al 160 jaar sociaal

Sinds 2000 richt Schijvens Corporate Fashion zich met hart en ziel op fairwear. Sinds 2016 produceert het bedrijf bijna volledig circulair. Nederlands bekendste bedrijven als KLM, NS en Albert Heijn laten hun medewerkers door Schijvens kleden. Ambassadeurs, ministers en zelfs Zijne Majesteit de Koning kwamen naar Hilvarenbeek om te kijken hoe team Schijvens dat doet. “Nou, stapje voor stapje dus. Je moet gewoon beginnen.” Een bijzonder interview met commercieel directeur Shirley Schijvens.

Een samenwerking van waarde

Koppert Cress introduceert met trots de nieuwe circulaire bedrijfskleding. Een collectie ontworpen om niet alleen een moderne look en comfort te bieden, maar ook om een krachtig statement te maken in het streven naar duurzaamheid.

Beyond labels: in gesprek met Schijvens Corporate Fashion

Familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion produceert al 160 jaar bedrijfskleding voor vele bekende bedrijven zoals Albert Heijn, KLM, Kruidvat en McDonald’s. Al vroeg gingen zij aan de slag met duurzaamheid en sociaal ondernemen. Erna Heymans🌍💚♻️ van EE Labels ging in gesprek met CEO Jaap Rijnsdorp over hun reis naar duurzaam ondernemen.

Schijvens behoudt Leader status bij Fair Wear Foundation

Jaarlijks wordt Schijvens beoordeelt op human rights due diligence inspanningen en zijn beloond met een heel mooi cijfer: 8,8. Daarmee is Schijvens ook koploper binnen Fair Wear met de hoogst behaalde score in 2023 van alle aangesloten merken.  

Women empowerment

Schijvens is in 2022 een women empowerment programma gestart in samenwerking met Zeeman, onderzoeksexpert Rabia, Kaarvan Crafts Foundation en 3 Pakistaanse leveranciers, waarbij onderzoek wordt gedaan naar gendergelijkheid en women empowerment, en een groep vrouwen de kans krijgen op een plek op de arbeidsmarkt, waarbij ze alle tools en ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen op werk- en persoonlijke vaardigheden.

McDonald’s en ELLE sloegen de handen ineen voor een unieke foto-expositie

Wie zegt dat werkkleding en fashion niet samen kunnen gaan?  Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met McDonald’s. McDonald’s en Team ELLE sloegen de handen ineen voor een samenwerking die jij (geloof ons) niet wil missen! Samen met misschien wel ’s werelds bekendste horeca-keten zetten we een aantal medewerkers in een modieus zonnetje. Hier lees je alle details.

160-jarig bestaan Schijvens Corporate Fashion

Vorige week verwelkomden wij onze 44 Turkse collega’s van de UFS-fabriek op Schiphol, speciaal naar Nederland gekomen om samen met de rest van het team ons 160-jarig bestaan te vieren. Een historisch moment dat we niet zomaar voorbij willen laten gaan.

Nieuwe bedrijfsvideo

Schijvens Corporate Fashion is door de jaren heen uitgegroeid tot een onmisbare speler in de wereld van bedrijfskleding.

Nominatie BOV-Trofee 2023

Op 1 juni wisten Sander Pouwelse en Simon van Esch ons te verrassen op ons kantoor in Hilvarenbeek. Zij kwamen met het heugelijke nieuws dat Schijvens Corporate Fashion binnen het thema Schaalbaar Succes genomineerd is voor de BOV-trofee 2023!

Nieuwe zomerlook voor Etos-medewerkers

Medewerkers van Etos kun je deze zomer zien in een geheel nieuwe look. Sinds 2017 heeft Etos de Pick & Mix-lijn geïntroduceerd. Iedere dag kunnen medewerkers hun eigen stijl kiezen met een tiental items uit de Etos kledingcollectie. Zo creëren ruim 5.400 medewerkers hun eigen Etos-look. Aan deze collectie is o.a. een nieuw duurzaam shirt toegevoegd.

Europees Parlement

Onze CEO Jaap Rijnsdorp was uitgenodigd in het Europees Parlement in Brussel om te spreken over Due Diligence-wetgeving. Tijdens deze bijeenkomst debatteren ze over de praktische implementatie van de CSDD-richtlijn en de instrumenten die nodig zijn om de doelstellingen van de CSDD-richtlijn en sectorale Due Diligence-wetgeving te bereiken.

Onwetendheid is risico: een zakelijk perspectief op mensenrechten en milieu due diligence

Samen met ongeveer 30 andere in de EU gevestigde bedrijven hebben we een gezamenlijk opiniestuk gepubliceerd in The Parliament Magazine, waarin we de leden van het Europees Parlement (Europarlementariërs) oproepen om voor het nieuwste voorstel van de juridische commissie voor EU-brede wetgeving inzake mensenrechten en milieurechten te stemmen. zorgvuldigheid (EU CSDDD).

Bedrijfskleding beter gemaakt: Schijvens

Uniformen van kledingleverancier Schijvens zijn aangetroffen op medewerkers van bekende bedrijven, waaronder McDonalds, Albert Heijn en drogisterijketen Kruidvat. De missie van het bedrijf is om hun productie zo duurzaam mogelijk te maken, met speciale aandacht voor een leefbaar loon.

Dirk van den Broek steekt medewerkers in circulair nieuw jasje

Vanaf nu steken alle medewerkers van Dirk van den Broek de mouwen in een vernieuwd jasje. De nieuwe bedrijfskleding, geproduceerd in samenwerking met Schijvens Corporate Fashion, is volledig circulair. Door oude Dirk-kleding in te zamelen en te combineren met gerecyclede PET-flessen, oceaanplastic en biologisch katoen, worden de stoffen van de nieuwe outfits ontwikkeld. Per zondag 19 februari werkt iedereen in de nieuwe outfit.  

McDonald’s medewerkers ondergaan metamorfose

De medewerkers van McDonald’s Restaurants worden letterlijk in een nieuw jasje gestoken. In samenwerking met familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion is er  namelijk nieuwe bedrijfskleding  ontwikkeld voor medewerkers in de Restaurants, een hippe kledinglijn met veel variatie die helemaal bij deze tijd past.  Medewerkers uit de Restaurants hebben geholpen bij de keuze van de bedrijfskleding, die op duurzame wijze geproduceerd worden.

MOOC Avans Hogeschool

Schijvens Corporate Fashion is partner van het Internationale onderwijsproject over Integrated reporting van Avans Hogeschool. Hiervoor hebben zij een aantal MKB bedrijven benaderd die duurzaamheid hebben verankerd in hun strategie om hier wat over te vertellen. In deze serie kan Schijvens natuurlijk niet ontbreken.

Schijvens wederom Leader bij Fair Wear Foundation!

Schijvens Corporate Fashion behoudt wederom haar status als Leader binnen Fair Wear Foundation! 100% van onze productielocaties worden geaudit en dit jaar is onze score naar 97 punten gestegen.

Wij produceren volledig circulair eind 2022

Shirley Schijvens is de 5e generatie van het familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion in Hilvarenbeek. Haar ambitie is om eind 2022 volledig circulair te produceren. Ze is dan ook al een aantal jaren bezig met het duurzaam ontwikkelen van Schijvens. Medewerkers, ketenpartners en klanten; ze doen het samen. Dit is zelfs een beetje ‘verslavend’ voor haar. Wat deze manier van werken haar oplevert en kost, zet ze in de podcastaflevering 3 van ‘Elise in MVO-land’ helder uiteen.

Sustainable and Dutch! 100% circulaire kleding voor de medewerkers van DutchDubai

Als koploper op het gebied van duurzaamheid vinden we het onze taak om anderen met ons verhaal te inspireren. Dit heeft tot de samenwerking met DutchDubai geleid. Met onze circulaire kleding hopen wij het goede voorbeeld te geven en hiermee andere landen te inspireren duurzamer te worden. Als we een duurzame en gezonde planeet willen behouden, moeten we dit samen doen.

Supplier meeting 2021

Na twee jaar, een virtuele meeting en ontelbare e-mailtjes en telefoongesprekken verder was het vorige week eindelijk zo ver, onze jaarlijkse Supplier meeting. Deze vond dit jaar plaats in Istanbul en wat was het weer fijn om iedereen na zo’n lange tijd weer te zien!

National day of the Netherlands

Op de Expo2020 in Dubai hadden wij de kans om in gesprek te gaan met H.M. Koningin Máxima over de circulaire bedrijfskleding die Schijvens voor het Nederlandse paviljoen heeft geproduceerd. Daarnaast konden we de Koningin en Ambassadeur Lody Embrechts een toelichting geven op ons Women Empowerment project in Pakistan dat we onlangs zijn gestart.

Top Dutch Solar Racing: Duurzame teamkleding van Schijvens

Als wij als team duurzaamheid écht willen promoten, kunnen we ons logo niet op een willekeurig groen t-shirt printen zonder te weten waar het vandaan komt en wie het gemaakt heeft. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Schijvens Corporate Fashion. Het Brabantse bedrijf produceert circulaire kleding van gerecycled materiaal.

Maas en Schijvens Corporate Fashion slaan handen ineen

In samenwerking met Schijvens Corporate Fashion, stappen wij volledig over op duurzame bedrijfskleding. Door het inzamelen van oude bedrijfskleding en dit als grondstof te gebruiken voor nieuwe bedrijfskleding, maken wij onze kleding circulair. Als start van onze samenwerking introduceerden wij onlangs de nieuwe kleding voor onze barista’s.

Schijvens scoort een 9,6 bij Fair Wear Foundation

Al jaren zetten wij ons bij Schijvens Corporate Fashion in voor goede werkomstandigheden in de fabrieken waar de kleding van onze klanten wordt geproduceerd. In 2010 zijn we de samenwerking met Fair Wear Foundation aangegaan en sindsdien strijden we samen voor eerlijke arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Zo weet je zeker of bedrijfskleding echt duurzaam is

Hoe weet je nu zeker dat de kleding die jij draagt gerecycled is? En hoe duurzaam is duurzaam dan? We hebben lange tijd in het donker getast, maar er wordt nu gewerkt aan een norm waardoor je precies kunt zien hoe duurzaam (bedrijfs)kleding is.

Introductie Aware

Schijvens werkt samen met Aware ™ , een traceerbaarheidstechnologie die echt en gemakkelijk de authenticiteit van duurzame materialen kan verifiëren. Met een simpele scan kun je vals materiaal onderscheiden van echte duurzame stof. Bovendien heeft u toegang tot alle traceerbaarheidsgegevens.

Retourlogistiek: Introductie R-ladder

Om circulair te kunnen zijn, is het natuurlijk een must om de keten gesloten te houden. Daarvoor is het van groot belang om de uitgeleverde producten, na gebruik, ook weer in te nemen. Deze retourlogistiek organiseren wij bij Schijvens Corporate Fashion op een innovatieve wijze, samen met onze partners PostNL en Dobbi. 

Chemicaliën, water en energie (WECH)

Het afgelopen jaar hebben wij ons ook meer verdiept in het chemische proces bij onze producties. Denk aan verfstoffen, maar ook bepaalde finishes zoals het strijkvrij maken van blouses. Al deze toepassingen kunnen invloed hebben op mens en milieu en dit willen wij graag zo goed mogelijk beperken.

Wat is circulaire bedrijfskleding?

We merken dat er nog veel verschillende opvattingen in omloop zijn over wat nu precies circulaire bedrijfskleding is. Dit willen we verduidelijken in deze blog met onze uitleg over wat wij verstaan onder circulaire bedrijfskleding.

Schijvens Corporate Fashion Silver Medallist

The Process Award is een Award voor de succesvolle toepassing van een innovatieve oplossing op het gebied van proces- en productiemethoden. De gekozen oplossing moet een positieve bijdrage leveren aan het milieu en tegelijkertijd bijdragen aan de economische en sociale aspecten van duurzame ontwikkeling.

Bezoek Koning Willem-Alexander en Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Wie had dat ooit kunnen denken: Koning Willem-Alexander en Staatssecretaris Stientje van Veldhoven die Schijvens Corporate Fashion in Hilvarenbeek vandaag bezochten. Wat een eer! We hebben gesproken over een circulaire economie in de textielsector: wat zijn de kansen, de uitdagingen, wat hebben we nodig en wie hebben we nodig.

Schijvens opnieuw leader bij Fair Wear Foundation

Schijvens is sinds 2010 aangesloten bij Fair Wear Foundation en wordt jaarlijks beoordeeld op haar inspanningen en prestaties met betrekking tot de sociale arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken waar Schijvens mee samenwerkt. Yesss, wederom heeft Schijvens haar status als leader brand binnen Fair Wear Foundation behouden!!

ABN AMRO – Schijvens: Volledig circulaire bedrijfskleding

Hoe maak je kleding zonder een draad te verspillen? Schijvens Corporate Fashion produceert bedrijfskleding van 50 procent gerecyclede werkkleding en 50 procent hergebruikt plastic. Er worden geen nieuwe grondstoffen toegevoegd, dus de productie is volledig circulair.

NEN NTA

Om een duidelijke en eenduidige formulering van circulaire textiel na te streven is de NEN bezig om een norm vast te leggen. Totdat er duidelijk testmethodes voor een NEN-norm beschreven zijn, is er voor nu een Nederlands Technische Afspraak gemaakt, die beschrijft hoe men circulaire textiel kan onderverdelen.

Finalist European Business Award for the Environment

Schijvens Corporate Fashion is als winnaar van de Nederlandse Circular Business Award en als genomineerde van de Koning Willem 1 Plaquette beoordeeld door de jury van de European Business Awards for the Environment 2020-2021. We zijn uit 16 landen gekozen tot finalist (laatste 4!) en horen in november in Brussel of we de award mee naar Nederland mogen nemen!

Kruidvat goes circulair

Bij Schijvens Corporate Fashion maken we al jaren de bedrijfskleding voor Kruidvat. Zo ook de oude polo die rond het jaar 2010 veel werd gedragen. Deze is uit de collectie gehaald, maar nu, in 2020, is er toch besloten deze weer in te voeren. Dit omdat er zoveel vraag naar de polo was vanuit de filialen.

Nominatie Koning Willem I Plaquette voor Schijvens

Afgelopen dinsdag zijn wij samen met nog 11 andere Nederlandse ondernemingen, die zich onderscheiden door duurzaam ondernemerschap, genomineerd voor de Koning Willem I plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020. Deze bijeenkomst vond plaats op Paleis Soestdijk.

Artikel MVO Nederland: Koploper Shirley Schijvens (Schijvens)

In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Shirley Schijvens zet met de ontwikkeling van honderd procent circulaire bedrijfskleding een nieuwe koers voor het bedrijf dat haar familie meer dan honderdvijftig jaar geleden startte.

BNR nieuwsradio The Green Quest

Bij The Green Quest zijn ze op zoek naar de duurzame doeners van BV Nederland en wordt er iedere week iemand uitgenodigd voor de uitzending. Afgelopen maandag was het de beurt aan Jaap Rijnsdorp, CEO bij Schijvens.

Schijvens opnieuw leader bij Fair Wear Foundation

Schijvens wordt jaarlijks vanuit Fair Wear Foundation beoordeeld op haar prestaties met betrekking tot de sociale arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken waar Schijvens mee samenwerkt. Dit jaar heeft Schijvens wederom een score van maar liefst 86 punten behaald, waar wij erg trots op zijn!

Afsluiting week van de circulaire economie

De Week van de Circulaire Economie was voor Schijvens dit jaar een groot succes! Niet alleen begonnen we deze week fantastisch met het winnen van de Circular Award 2020 in de categorie Business, maar we werden ook nog eens geïnterviewd op Radio Circulair en sloten deze week met de gongslag af!

TBI goes circular!

Tijdens de Week van de Circulaire Economie heeft TBI hun nieuwe bedrijfskleding geïntroduceerd. Dit hebben ze gedaan met een video waarin het gehele circulaire proces van de kleding in beeld wordt gebracht.

Winnaar Circular Award Business 2020!

Wij zijn super blij dat we de Circular Award Business 2020 in de wacht hebben kunnen slepen!! De Circular Award Business gaat jaarlijks naar het bedrijf dat zich het meest innoveert binnen hun eigen bedrijfsvoering en laat zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

In de ogen van een ander

Deze week is het eindrapport van het onderzoek naar agapè in bedrijven verschenen. Dit onderzoek genaamd: In de ogen van de ander. Een witboek voor agapè in een bedrijfsomgeving. is geschreven door Prof. Dr. Harry Hummels.

Hulp en handel gaan steeds meer samen

Vorige week stond er een cameraploeg bij Schijvens op de stoep. Deze cameraploeg kwam een video opnemen vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin ook minister Kaag te zien is.

Circulaire bedrijfskleding

Een zeer bijzonder moment in de geschiedenis van bedrijfskleding in Nederland! Voor het eerst is er een vaste, betaalbare collectie volledig circulaire bedrijfskleding uit voorraad leverbaar.

Ondertekening Transparency Pledge

Schijvens heeft met 7 andere bedrijven, die deelnemen aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, een Transparency Pledge getekend. Hierin beloven wij transparant te zijn over onze productie door een lijst te publiceren waarop wij laten zien waar we onze kleding produceren, welk type kleding we daar produceren en hoeveel mensen daar werken.

Samen werkt het hier écht!

In samenwerking met de Gemeente Hilvarenbeek is Schijvens met Biniam en Solomon ruim een jaar geleden begonnen met het traject Samen werkt het hier écht. Biniam en Solomon zijn statushouders uit Eritrea en werken bij ons op de retourlogistiek.

Welkoop kiest voor betalen leefbaar loon

Schijvens betaalde tot dan toe zelf de verhoging voor het betalen van een leefbaar loon in plaats van het lagere minimum loon. Welkoop wil graag de verantwoordelijkheid nemen en liet Schijvens weten dat zij graag deze verhoging willen betalen.

Ministers omarmen Schijvens’ recycling contract

In het bijzijn van Minister Kaag (NL) en Minister Pekcan (TR) hebben Schijvens Corporate Fashion en Gama Iplik Recycling hun contract verlengd om de recycling van afgedragen (bedrijfs)kleding naar een hoger level te tillen.

Supplier meeting 2019

De afgelopen week stond bij Schijvens in het teken van de supplier meeting 2019 en wat was het een succes! Dit jaar vond de jaarlijkse meeting plaats in Nederland (na edities in o.a. Karachi, Hong Kong en Turkije).

Praxis, Brico & Planit go circular!

De DIY Group neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.  Sinds dit jaar voeren zij dit ook helemaal door in hun bedrijfskleding. Deze kleding is namelijk zowel op sociaal-, als op milieugebied duurzaam geproduceerd.

Schijvens in het NOS-journaal

In het NOS-journaal vertellen Pierre Hupperts (voorzitter stuurgroep IMVO) en Shirley Rijnsdorp-Schijvens over het Convenant van Duurzame Kleding en Textiel.

Supplier meeting 2018

Schijvens ontving eind november haar leveranciers in Karachi, Pakistan, voor de jaarlijkse supplier meeting. Alle leveranciers zijn samengekomen om de koppen bij elkaar te steken voor verdere ontwikkelingen, met als motto: “Teamwork makes the dream work”.

Schijvens rapportcijfer 8,6 bij Fair Wear Foundation

Vanuit de door Fair Wear opgestelde sociale arbeidsnormen kunnen er punten behaald worden die uiteindelijk het rapportcijfer voor Schijvens vormen. Dit jaar heeft Schijvens een score van maar liefst 86 punten behaald, 11 punten meer in vergelijking tot vorig jaar!

Schijvens dubbel genomineerd voor Corporate Fashion Award 2018!

Het tweejaarlijkse event Corporate Fashion Award reikt awards uit voor de beste bedrijfskleding van Nederland. Komende 15 november zal de 10e editie van dit evenement plaats vinden en Schijvens Corporate Fashion is daarbij aanwezig omdat zij genomineerd is met maar liefst twee collecties.

Schijvens goes Middle-East

In navolging op onze studiereis naar Turkije 3 jaar geleden, trokken we met ons hele team dit paasweekend naar het Midden-Oosten.

Schijvens Best Practice leefbaar loon in Turkije

Fair Wear Foundation’s Annual conference is een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd voor leden en stakeholders. Tijdens dit event wordt ook een Best Practice Award uitgereikt. Deze Award erkent innovatieve projecten gericht op de verbetering van werkomstandigheden in fabrieken.

Supplier meeting 2017 Turkije

De jaarlijkse leveranciersbijeenkomst van Schijvens, die we sinds 2013 hebben ingevoerd, was ook dit jaar weer een succes! Onze producenten, doekproducenten en garenleveranciers kwamen dit jaar vanuit Pakistan, China, Bangladesh, India en Marokko naar onze fabriek in Turkije toe.

Convenant duurzame kleding & textiel

Transparantie is de toekomst en noodzakelijk in de kledingsector. Afgelopen 4 juli is het een jaar geleden dat het textielconvenant gesloten is, waar nu al 40% van de Nederlandse textielbranche zich bij heeft aangesloten!