Bedrijfskleding beter gemaakt: Schijvens

Bedrijfskleding beter gemaakt: Schijvens

4 mei 2023

Uniformen van kledingleverancier Schijvens zijn aangetroffen op medewerkers van bekende bedrijven, waaronder McDonalds, Albert Heijn en drogisterijketen Kruidvat. De missie van het bedrijf is om hun productie zo duurzaam mogelijk te maken, met speciale aandacht voor een leefbaar loon.

Zij laten zien: een leefbaar loon is haalbaar

 

Schijvens produceert een deel van hun productie in hun eigen fabriek in Turkije en laat ook haar producten produceren bij leveranciers in onder meer China, India en Pakistan.

Toen Schijvens aan hun reis naar leefbaar loon begon, sloten ze zich aan bij de Fair Wear Foundation om hen te helpen de nodige aanpassingen door te voeren. Ze begonnen eerst wijzigingen aan te brengen in hun eigen fabriek voordat ze hun inspanningen uitbreidden naar leveranciers in andere landen.

Een nieuw leefbaar loon instellen in Turkije

The first step in paying a living wage is a thorough understanding what it takes to achieve a decent livelihood. Typically, companies look to verified benchmarks established by groups like the Global Living Wage Coalition. Without a benchmark for factory workers in Turkey, Schijvens set about establishing the living wage level themselves.

They began by conducting a survey of the workforce at their factory to understand basic expenditures, including children’s education, housing costs, clothing, healthcare and transportation. Het bedrag vertaalde zich in een benchmark voor een leefbaar loon van € 342 per maand, wat aanzienlijk hoger was dan het minimumloon van € 274 dat arbeiders verdienden.

De benchmarks voor leefbaar loon worden jaarlijks herzien met de steun van de Fair Wear Foundation om ervoor te zorgen dat de beloning voldoende blijft voor een fatsoenlijk bestaan, en worden waar nodig verhoogd.

De meeste bedrijven steunen de missie en als de prijzen niet verhoogd kunnen worden, betaalt Schijvens het verschil uit eigen marge

(Schijvens Corporate Fashion)

Ruimte maken voor een leefbaar loon

De klanten van Schijvens zijn een integraal onderdeel van de reis van het bedrijf naar leefbaar loon. Op basis van de verzamelde gegevens moesten de prijzen stijgen om ervoor te zorgen dat werknemers in de toeleveringsketen een leefbaar loon kregen. Zo bleek het verhogen van de prijs van poloshirts met 25 cent per stuk voldoende om tot een leefbaar loon te komen.

Schijvens gebruikt transparantie om haar klanten mee te krijgen. Ze delen open kostenberekeningen – die hen precies laten zien hoe de prijs die ze betalen zich verhoudt tot de lonen die in de fabrieken worden betaald – met klanten om de impact van leefbare loonbetalingen op het levensonderhoud van werknemers te communiceren. De meeste bedrijven steunen de missie en als de prijzen niet verhoogd kunnen worden, betaalt Schijvens het verschil uit eigen marge.

Leefbaar loon uitbreiden met leveranciers

Op basis van hun ervaring met arbeidskrachten in Turkije is Schijvens gestart met haar leveranciers in Pakistan en China om ook voor die arbeiders een leefbaar loon mogelijk te maken. Ze leerden al snel dat een diepgaand begrip van de lokale context cruciaal is voor elk initiatief voor een leefbaar loon.

In Pakistan werkte IDH samen met Schijvens om de lokale realiteit te begrijpen. Terwijl arbeiders in Turkije een leefbaar loon verwelkomden, waren arbeiders in Pakistan aanvankelijk twijfelachtig.

Arbeiders zijn daar vaak werkzaam op basis van freelancecontracten en wisselen regelmatig van de ene fabriek naar de andere. Ze ontvangen doorgaans ook hogere betalingen als ze lange uren werken. Alvorens een initiatief voor een leefbaar loon in te voeren, moesten deze arbeiders beslissen of ze de voorkeur gaven aan een freelancecontract met een onregelmatig inkomen of een vast dienstverband met een vast maandloon.

Belang van samenwerking

Niet alleen de arbeiders moesten worden overtuigd, ook de fabriekseigenaren moesten worden meegesleept. Een leefbaar loon en vaste arbeidsovereenkomsten vormen een risico voor de leverancier. Zodra een fabriek de lonen op contractbasis verhoogt, is het niet meer mogelijk om ze te verlagen. Dit betekent dat leveranciers vast kunnen zitten aan het betalen van hogere lonen, zelfs wanneer kopers elders gaan inkopen. De omslag naar leefbare lonen vereist langdurige relaties en vertrouwen tussen afnemers en leveranciers.

Samenwerken met andere kopers

De meeste leveranciers verkopen niet 100% van hun productie aan een individuele afnemer. Om het meeste uit de inspanningen voor een leefbaar loon te halen, werkte Schijvens samen met andere inkopers om zich aan te sluiten bij het programma, dat leveranciers het vertrouwen en de zekerheid geeft om een ​​leefbaar loon te betalen.

Winkelketen Zeeman benaderde Schijvens nadat hij ontdekte dat beide bedrijven inkopen bij dezelfde fabriek in Pakistan. In die fabriek besloten ze samen te werken aan een leefbaar loon. Samen kopen ze ongeveer 75% van de productie van de fabriek. Tot nu toe hebben de werknemers sinds de implementatie gemiddeld 10% extra loonsverhoging gekregen en deze wordt momenteel herzien.

Living Wage Action Guide

Raadpleeg de Living Wage Action Guide om te ontdekken hoe u samen met uw toeleveringsketenpartners actie kunt ondernemen om de kloof tussen leefbaar loon te dichten. In deze gratis online bron vind je meer casestudy’s, inspirerende voorbeelden en praktische tips.

 

Corporate uniforms made better: Schijvens – IDH – the Sustainable Trade Initiative. (2023, 18 januari). IDH – the Sustainable Trade Initiative. https://www.idhsustainabletrade.com/publication/corporate-uniforms-made-for-better-pay/